otthonfelújítási támogatás család

Kedves Vásárlónk!

Az Otthonteremtési Program keretében azok a családok, akik felújítják az ingatlanukat, január elsejétől a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetik.

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akik saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni.

Kik igényelhetik az Otthonfelújítási támogatást?

Akik legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak. A gyermek már a várandósság 12. hetétől számít. A gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor.

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket.

Mekkora összeget lehet igényelni?

Az Otthonfelújítási támogatással a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet elszámolni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható az összeg fele-fele arányban.

Melyek az Otthonfelújítási támogatás igénybevételének feltételei?

A 2021. január 1-je után elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével.

Feltétel a köztartozás-mentesség. Legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez lehet egy felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

Akik elveszítették a munkájukat – például a koronavírus-járvány idején –, azoknál az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Beszámít a nyugdíj mellett végzett minden munkavégzés is.

Hogyan kell igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Ki kell tölteni egy egyszerű szerződést, majd gyűjteni kell a felújítás során a számlákat. Az összegyűjtött számlákat a Magyar Államkincstárhoz kell eljuttatni. Teljes egészében elektronikusan intézhető a folyamat.

Hogyan működik az elbírálás és a kifizetés?

Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget.

Milyen munkálatokra lehet fordítani az Otthonfelújítási támogatást?

Bármire, ami klasszikusan egy otthon felújításánál adódik. Kültéri- és beltéri munkákat is el lehet számolni. Ez lehet például:

  • konyha vagy fürdőszoba felújítása
  • közműbekötés
  • fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje
  • új kazán/bojler beszerzése
  • külső-belső szigetelés
  • galéria, vagy belső lépcső kialakítás
  • tetőcsere, tetőfelújítás
  • napelemes rendszer kiépítése
  • garázs vagy nyári konyha felújítása
  • festés-mázolás
  • asztalos munkák

Milyen ellenőrzésre lehet számítani?

A felújítás és a támogatás kifizetését követő 6 hónapban a kormányhivatal ellenőrzi, hogy ténylegesen megvalósult-e a felújítás, amelyre a támogatást igénybe vették.

Lehet újra igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Minden család egyszer veheti igénybe az Otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe.


Ha a lakás új tulajdonosa még nem vette igénybe az Otthonfelújítási támogatást, akkor igényelheti ezt ugyanerre a lakásra.


Forrás: csalad.hu

2021. február 3.